Hvad er forskellen på Android Auto og Android Automotive

Du har sikkert hørt om Android Auto som bruges i relativ mange biler i Danmark, men kender du til Android Automotive? Vi kigger nærmere på forskellen mellem de to systemer.

 

For at slå det fast til at starte med: Android Automotive er ikke det samme som Android Auto. Android Automotive er Googles nye styresystem indbygget i bilerne, så det kan være grundlaget til nye teknologier såsom AI (Artificial intelligence – kunstig intelligens) og selvkørende biler. Android Auto bruges derimod af din telefon og kan kobles op til din bils infotainmentsystem men er ikke indbygget i selve bilen.

Se video om Android Automotive i den nye Polestar 2

(på Norsk. Tak til Kris Rifa)

Android Auto - Android i din bils infotainmentsystem via din telefon

Android Auto blev annonceret i 2014 og lanceret i USA i 2015 som et telefonbaseret infotainment-system.

Android Auto er en del af Googles Android-økosystem ligesom Apple har deres CarPlay system. Systemet virker i samarbejde med bilens infotainment system og din Android telefon eller tablt, hvor du nu kan notifikationer om opkald, sms’er osv. bliver vist på bilens skærm. Derudover kan du eksempelvis bruge Androids apps såsom Google Maps til navigation og Spotify til musik i bilen. Derudover kan du naturligvis bruge den avancerede Google Assistant så du kan tale til bilen om navigation, skifte sange mm.

Da systemet er koblet på på bilens infotainment systemet virker din bils knapper på rattet osv. stadig, hvor du kan bruge dem til at skifte sange mm.

 

Kort historie om Android Auto

  • Juni, 2014: Android Auto bliver annonceret ved Googles årlige konference – Google I/O
  • Marts, 2015: Android Auto bliver lanceret I USA
  • November, 2016: Google tilføjer at man kan køre Android Auto som en app på din Android enhed.
  • Juli, 2019: Android Auto får en stor opdatering på design og funktioner. Fokus er nu at bruge Google Assistant til det meste.
  • December, 2020: Google annoncerer officielt at udvide Android Auto til 36 lande I Europe, Indonesien og blandt andet Danmark. Så nu er Android Auto officielt kommet til Danmark – selvom vi har kunne bruge det i mange år og de forskellige bilmærker har tilbudt koblingen til Android Auto i flere år.

 

Sådan bruger du Android Auto i din bil, hvis den er kompatibel

Hvis du vil prøve Android Auto i din egen bil skal du først tjekke op på om din bils infotainmentsystem understøtter Android Auto. Du kan prøve at se om din bil findes på denne liste her. (https://www.android.com/auto/compatibility/)

 

Derefter skal du tjekke din telefon: Hvis du har telefon med Android 9 eller derunder, skal du hente Android Auto-appen på din telefon her (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.projection.gearhead&hl=da) .

Hvis din telefon har Android 10 styresystemet så er Android Auto bygget ind i systemet og du behøver derfor ikke at downloade Android Auto appen.

 

Android Automotive – komplet integreret system i din bil uden brug af telefon

 

Android Automotive er ligesom Android Auto en del af Android-økosystemet men er mere integreret i din bil.

Android Automotive er en mere integreret løsning end Android Auto. Android Automotive er fremtiden hvor bilfabrikanten bygger Android ind i deres infotainmentsystem, så det er fuldt koblet op med din bil.

Det betyder blandt andet at du kan få notifikationer, opkald, navigation, musik mm. i din bil – ligesom Android Auto.

Det smarte ved Android Automotive er at du nu eksempelvis kan bruge Google Assistant til at skrue op og ned for aircondition ved blot at snakke til bilen. Du kan også styre bilens sensorer og kameraer gennem Android Automotive-systemet. Så Android Automotive er en mere integreret og opgraderet version af Android Auto og fungerer uafhængigt af en mobiltelefon.

 

Systemet Android Automotive er fundamentet for en fremtid med AI (Kunstig Intelligens) hvor bilerne kan snakke sammen og lære af hinanden. Det kan være en bil opfanger der er glatte veje i en by og sender den information videre til andre bilister som kører samme rute.

 

Hvornår kommer Android Automotive?

Android Automotive er her faktisk allerede, men det er svært at få en bil med systemet i Danmark.

Volvo har været de første til at få Android Automotive i deres fuldelektriske Polestar 2 og den kommende Volvo XC40 Recharge biler.

Derudover har General Motors, Audi, Nissan, Renault, Mitsubishi og Ford alle annonceret Android Automotive i deres kommende biler.

Vi kan også høre at Apple er i gang med at røre på sig i forhold til deres konkurrent til Android Automotive, hvor de har været i kontakt med flere bilmærker om at bygge en Apple bil.

 

Kort historie om Android Automotive til og med Februar 2021

  • Marts, 2017: Google annoncerer Android Automotive
  • Februar, 2018: Polestar annoncerer Polestar 2, som er den første bil med indbygget Android Automotive.
  • September, 2018: Renault-Nissan-Mitsubishi Alliancen annoncerer et partnerskab med Google som indeholder Android Automotive i deres biler som starter i 2021.
  • April, 2019: Google åbner op for APIs til udviklere, så man kan begynde at udvikle programmer og apps specielt til Android Automotive
  • September, 2019: General Motors annoncerer at de vil bruge Android Automotive i deres biler fra 2021.
  • July, 2020: Stellanis (Det nye samarbejde mellem PSA og FCA) annoncerer at de vil bruge Android Automotive til deres infotainent systemer fra 2023.
  • Februar 2021: Ford annoncerer et partnerskab med Google som blandt andet bringer Android Automotive i Ford og Lincoln biler fra 2023.

 

Vi går en fremtid i møde med mere teknologi i bilerne og samarbejde mellem biler med Android Automotive

Android Automotive er opgraderingen af Android Auto, hvor det bliver fuldt integreret i bilen systemer. Du vil kunne bruge det til at snakke med Google Assistant og skrue op og ned for aircondition som du kender fra bilernes egne infotainmentsystemer i dag.

Android Automotive er fundamentet for en mere teknologisk fremtiden hvor AI (Kunstig intelligens) bliver en del af vores hverdag og bilerne kan på sigt snakke med hinanden.

Allerede nu er der stor opbakning til Android Automotive blandt mange store bilfabrikanter såsom: Volvo, General Motors, Audi, Nissan, Renault, Mitsubishi og Ford.

Det bliver spændende af følge Android Automotive i Danmark.